Zbog čega se preseliti na planinu?

Verovatno i vi spadate među one ljude kojima je makar u jednom trenutku kroz glavu prošla misao da se treba što pre preseliti u neku čistiju, zdraviju sredinu. A koja sredina je bolja nego planinska? Svež čist vazduh, rasterećen od svih modernih tehnoloških sredstava, čista voda, zdrava hrana...

Ali, postavlja se pitanje da li je to zaista idelano rešenje? Naravo, odgovor na ovo pitanje je gotovo suvišan, jer je sasvim jasno da jeste u pitanju maltene idealno rešenje za zdrav i dug život, ali... uvek ima ono "ali". Dakle, ali pod uslovom da nemate dece koja idu u osnovnu ili srednju školu, recimo i koja naprosto uživaju da borave u gradu. Sasvim je normalno da njima ne smeta ni buka ni nezdrav vazduh, budući da su u potpunosti na sve to navikli, a na našu i njihovu žalost.
Image title

Međutim, ako spadate u red onih srećnika koji imaju malu decu, koja još ne idu u vrtić ili školu ili ste, pak konačno dočekali penziju, onda je preseljenje na planinu najbolji mogući korak koji možete da učinite u životu.

I nemojte da vas muče neke, u principu ne tako bitne stvari kao što su odabir kuće u kojoj ćete živeti ili način preseljenja, jer ne zaboravite da živimo u savremenom svetu koji nam nudi brojne mogućnosti. Tako recimo možete odabrati koju kuću na planini želite da kupite ili iznajmite, a da uopšte ne morate da u nju i kročite pre nego što se i fizički preselite. Takođe možete i da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe koja će bukvalno upakovati vaše stvari, utovariti ih u kombi ili kamion koji je specijalno namenjen za transport stvari, pa čak i onih osetljivijih i lomljivih i jednostavno ih odvesti u vaš novi dom na planini. Uz to, ekipa agencije za selidbe će i istovariti vaše stvari u novu kuću, tako da vi praktično treba samo da ih angažujete, dogovorite se oko detalja i platite njihovu uslugu.

A sada da vidimo koji su to razlozi za i protiv preseljenja na planinu, odnosno zbog čega se preseliti na planinu i šta vam ova promena u životu može doneti dobro, a šta možda loše.

Zbog čega se preseliti na planinu

Ukoliko dolazite iz male sredine i želite da se preselite na neku od mnogobrojnih planina u našoj zemlji, sasvim sigurno nećete osetiti neku razliku, jer se i na planinama živi i funkcioniše kao u mnogim nalim gradovima širom naše zemlje. Međutim, ukoliko živite u većem gradu ili čak, prestonici Srbije, a ipak razmišljate da se preselite na planinu, lako se može dogoditi da vam bude potreban određeni vremenski period da se priviknete na potpuno drugačiji način funkcionisanja od onoga na koji ste navikli.

Ono što ćete svakako osetiti kao boljitak ako se preselite sasvim sigurno je svežiji, čistiji vazduh i mnogo više mogućnosti za boravak na otvorenom, te bavljenje poljoprivredom, ali i hobijima, kao što je recimo uzgajanje cveća. Samim tim je čovek koji se preseli na planinu ne samo zdraviji, već i srećniji, jer nije " bombardovan " svakodnevno različitim impulsima kao što je to slučaj u gradskim sredinama, gde na svakom koraku možete da čujete ili ugledate reklamu za nešto ili dok se vozite gradskim prevozom naslušate se raznih negativnih priča.

Sama činjenica da se dolazi u dodir sa ljudima u manjoj meri je odlična, ali samo pod uslovom da spadate u red ljudi kojima usamljenost odgovara.

Takođe, dobro je poznat podatak da deca koja žive na planinama imaju mnogo manju sklonost prema različitim virusnim i bakterijskim infekcijama koje su, nažalost kod dece koja žive u gradovima mnogo češće.

Ono što se smatra negativnim aspektom preseljenja na planinu sasvim sigurno je udaljenost gradova, a samim tim i zdravstvenih institucija, te većih trgovina u kojima se nabavljaju sve potrepštine.

U principu, mora se priznati da i nema tako mnogo razloga da se ne preselite na planinu. Naravno pod uslovom da imate finansijskih mogućnost za ovaj poduhvat, ali i podršku najbližih, te da procenite da li to odgovara svim osobama sa kojima živite ili samo vama.


Umesto zaključka

Bez obzira šta odlučili, imajte samo na umu da preseljenje na planinu donosi mnoge pogodnosti, a koje se prvenstveo odnose na poboljšanje vašeg, ali i zdravstvenog stanja vama dragih osoba.

Zato već danas odaberite kuću u kojoj ćete živeti i kontaktirajte specijalizovanu agenciju za selidbe kako biste se dogovorili oko svih potrebnih detalja.