Kako sačuvati biljke pri selidbi?

Za one koji u svom domu i nemaju baš mnogo biljaka ili ih uopšte nemaju, deluje neverovatno da se ljudi uopšte mogu zapitati kako sačuvati biljke pri selidbi. Međutim, ovo je vrlo bitan segment za svakog vlasnika makar i jedne biljke, jer njihovom preseljenju zapravo treba pristupiti sa puno pažnje.

Čak i ako angažujete profesionalnu agenciju za selidbe, valjalo bi da prethodno imate u vidu neke vrlo bitne detalje koji su vezani za bezbedno preseljenje biljaka, mada će radnici agencije za selidbe koji se zaista profesionalno bave ovim poslom, već prilikom dogovora oko preseljenja, odnosno procene, sasvim sigurno izneti podatke i o pravilnom preseljenju biljaka, kako bi one bile što bolje očuvane.

Image title


Kako sačuvati biljke pri selidbi?

Vrlo je važno, na prvom mestu imati u vidu koliko je dug put kojim se transportuju vaše stvari, kako biste mogli na najbolji mogući način da pripremite i biljke za preseljenje. Sasvim logično, mnogo je lakše upakovati ih ako se selite u neki drugi kraj u istom gradu, nego ako se selite u drugi grad ili čak državu.

No, bilo koja da je opcija u pitanju, morate ih adekvatno obezbediti i na najbolji mogući način smestiti u vozilo.

Najpre morate da imate na umu da većina biljaka jako teško podnosi nagle promene temperature, tako da ako se preseljavate u toku zime, preporuka je da unesete biljke u vozilo dok se još uvek nalazi u garaži, odnosno da pripremite adekvatnu temperaturu u njemu pre nego što unesete biljke.

Takođe, neophodno je da biljke dobro upakujete, a to na prvom mestu podrazumeva da obezbedite saksiju na najbolji mogući način, što je naročito važno za one biljke koje spadaju u visoke. Budući da se one, najčešće transportuju u ležećem položaju, to je vrlo važno da saksiju zavijete u deblji najlon, koji ćete uz stablo da stegnete selotejp trakom. Naravno, morate voditi računa da ne zalepite najlon baš jako, kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Ovakvim način pakovanja ćete obezbediti da zemlja u tom položaju ostane u najlonu, tako da ćete je prilikom istovara vrlo jednostavno vratiti u saksiju. Ne zaboravite da tom prilikom vodite računa i kako su položeni listovi te biljke, a ako budete smatrali potrebnim, možete i na pod vozila za transport da stavite neku deblju prostirku ili ćebe, kako se listovi tom prilikom ne bi oštetili.

Transport nižih biljaka je znatno lakši i to naročito ukoliko se ne selite daleko, jer je u tim situacijama najbolje biljke poređati u kutije od kartona. Između njih možete staviti ili izgužvane novine ili, pak pamučne krpe, kako saksije ne bi udarale jedna u drugu. Poželjno je da visina kutija odgovara visini biljaka, ako je moguće.

Ako vas muči pitanje kako sačuvati biljke pri selidbi, nadamo se da smo vam bar malo pomogli, ali mroamo da naglasimo da je isto tako važno i na koji način ćete biljke izneti kada budete stigli u novi stambeni ili poslovni prostor. Podrazumeva se da ako angažujete profesionalnu agenciju za selidbe, ne morate naročito da brinete, jer njihovi radnici tačno znaju kako treba da iznesu biljku iz vozila, a da je ne oštete. Od vas se očekuje da u novom prostoru stavite biljku na mesto koje ste za nju odredili, ali isto tako i da joj pružite dovoljno vremena da se oporavi. Ne zaboravite da svaka biljka, kao i čovek različito reaguje na promene, pa se može dogoditi da se neka oporavi vrlo brzo, a neka znatno sporije. Zato ih negujte sa puno pažnje i pustite ih da se i one priviknu na novu sredinu!